Naturalny olejek eteryczny lawendowy
Naturalny Olejek Eteryczny Lawendowy
19,99 14,99 Dodaj do koszyka
Promocja!

Naturalny Olejek Eteryczny Lawendowy

14,99

-25%

Darmowa wysyłka powyżej 150zł

  • Zamówienia złożone do godziny 16:00 zostaną wysłane tego samego dnia
  • 14 dni na zwrot produktów
Gwarancja bezpieczeństwa płatności

Olejek lawendowy jest wonną mieszaniną organicznych związków chemicznych, które występują w kwiatach lawendy. W temperaturze pokojowej jest on oleistą, żółtawą lub żółtawo-zieloną cieczą, którą charakteryzuje gęstość mniejsza od wody. Posiada charakterystyczny dla lawendy kwiatowy i delikatny zapach. W smaku olejek lawendowy jest lekko gorzkawy.

Skąd pochodzi olejek lawendowy?

Olejek eteryczny lawendowy pozyskiwany jest lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia). Można ją znaleźć również pod nazwą lawenda lekarska lub prawdziwa.

Miejscem upraw lawendy wąskolistnej jest przede wszystkim Francja, a dokładnie jej południowa część. W Prowansji lawenda jest drugim, obok ryżu, najpopularniejszym produktem rolnym.

Zazwyczaj po dwóch latach od założenia plantacji lawendy, rozpoczyna się zbiory. Fioletowe kwiaty lawendy ścinane są ręcznie lub przy pomocy maszyn. Początek zbiorów ogłaszany jest w momencie, gdy rozwinęło się przynajmniej 50% pączków kwiatów.

Do dalszego procesu pozyskiwania olejku eterycznego, kwiaty lawendy przekazywane są świeże lub suszone w temperaturze, która nie przekracza 40%.

Octan linalilu i linalol to dwa główne składniki olejku eterycznego lawendowego. To linalol odpowiada za charakterystyczny lawendowy zapach.

Jak powstaje olejek eteryczny lawendowy?

Olejek lawendowy pozyskiwany jest za pomocą dwóch, różnych metod.

Pierwszą z nich jest destylacja z parą wodą. Polega ona na umieszczeniu surowca w jednej z komór urządzenia, następnie przepuszczona zostaje przez niego para wodna, która unosi cząsteczki związków. Następnie trafiają do komory, w której następuje chłodzenie. Związki chemiczne rozwarstwiają się, trafiając na dwie powierzchnie – dolną, gdzie znajduje się woda destylacyjna wraz z niedużą ilością związków wonnych i górną -organiczną.

Przez wzgląd na to, że olejek lawendowy nie zawiera wonnych żywic (nie wszystkie związki chemiczne wpływające na zapach lawendy są lotne z parą wodną) stosowana jest czasem inna metoda produkcji olejku eterycznego.

Drugą metodą pozyskiwania olejku eterycznego lawendowego jest ekstrakcja rozpuszczalnikami lotnymi. Polega ona na przetworzeniu najdelikatniejszych rodzajów surowców bez użycia ogrzewania. W tym przypadku stosuje się metodę ekstrakcji w lotnych rozpuszczalnikach, które są wystarczająco lotne, chemicznie obojętne względem surowca i nie zawierają lotnych zanieczyszczeń, które pozostawiłyby zapach po odparowaniu.

Zdrowotne właściwości olejku lawendowego

Olejek lawendowy zastosowanie znajduje w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych.

Znaleźć go możemy w składach wielu perfum, kremów, balsamów itp. ze względu na przyjemny zapach lawendy. Olejek lawendowy swoje zastosowanie odnajduje w perfumiarstwie już od XVIII wieku. Używany był w wielu dworach królewskich. Kolonia zasłynęła jako miasto perfum, dzięki swojej wodzie kolońskiej „Eau de Cologne”, w skład której wchodził olejek eteryczny lawendowy.

Olejek lawendowy stosowany jest często podczas aromaterapii. Posiada on właściwości relaksujące, kojące nerwy i uspokajające układ nerwowy. Stosowany może być podczas medytacji, pogłębiając uczucie odprężenia i skupienia. Ze względu na swoje uspokajające właściwości olejek eteryczny lawendowy może być stosowany podczas leczenia depresji i stanów lękowych.

Aromaterapia z użyciem olejku lawendowego, np. poprzez jego zaaplikowanie do kominka, działa bezpośrednio na ośrodkowy układ nerwowy. Rezultatem tego jest zmniejszona spontaniczność ruchowa, co znacznie ułatwia zasypianie i niweluje stany niepokoju.

Lawenda posiada właściwości przeciwbólowe i przeciw spazmatyczne, dlatego olejek eteryczny lawendowy może też być stosowany podczas bólów głowy i uciążliwych migren. Przyczyną wielu bólów głowy jest uciążliwy i stały stres. Łagodzące działanie lawendy uśmierza ból i zapewnia upragniony relaks.

Olejek lawendowy cechuje się również działaniem dezynsekującym, dlatego po zaaplikowaniu go w miejsce pogryzienia przez owada, zapewni działania kojące i przyśpieszy proces gojenia. Oprócz tego jest on preparatem, za którego zapachem nie przepada większość insektów, dlatego może on służyć jako środek odstraszający niechciane insekty.

Naturalny olejek lawendowy – zastosowanie

  • Aromatyzacja pomieszczenia – po zaaplikowaniu kilku kropel olejku eterycznego lawendowego do kominka zapachowego i podpaleniu pod nim świeczki, pomieszczenie wypełni się przyjemnym zapachem lawendy, nadając wnętrzu nowy charakter
  • Środek zapachowy do ubrań – dodanie kilku kropel olejka lawendowego do proszku do prania lub bezpośrednie wtarcie w ubranie, zapewni przyjemny zapach i uczucie świeżości tkaniny
  • Do nawilżacza – aplikacja kilku kropel olejku lawendowego do dyfuzora zapachowego pozwoli na uwolnienie zapachu lawendy w pomieszczeniu, jednocześnie nawilżając i aromatyzując pomieszczenie.
  • Perfumy – zaaplikowanie kilku kropel olejku lawendowego na ubrania lub zmieszanie go z kremem i aplikacja na skórę przyniesie efekt taki sam, jak użycie perfum. Ze względu na to, że jest to silnie skoncentrowany olejek, nie powinno się go stosować bezpośrednio na skórę, bez wcześniejszego wymieszania z kremem. Zapach powinien utrzymywać się dłuższy czas i być intensywny.
  • Ułatwia zasypianie – ze względu na swoje właściwości relaksacyjne, olejek lawendowy znajdzie zastosowanie również jako preparat ułatwiający zasypianie. Wystarczy skropić poduszkę kilkoma kroplami olejku eterycznego.
  • Uśmierzanie pogryzień insektów – olejek lawendowy po wymieszaniu z kremem lub innym środkiem zmniejszającym obrzęki, może być aplikowany w miejsce, które zostało ugryzione przez owada. Zmniejszy to obrzęk i zapewni ukojenie.
  • Odstraszanie owadów – za zapachem lawendowego oleju eterycznego nie przepada większość insektów. Dodanie kilku kropel do nawilżacza lub do kominka powinno skutecznie odstraszyć insekty.
  • Kąpiele – ze względu na relaksujące działanie olejku eterycznego lawendowego kąpiele z jego użyciem będą bardziej odprężające i poprawiające nastrój. Olejków eterycznych nie można aplikować bezpośrednio do wanny, ponieważ grozi to poparzeniem. Powinno się aplikować go pod bieżący strumień wody lub po wcześniejszym wymieszaniu go z wodą lub żelem.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Naturalny Olejek Eteryczny Lawendowy”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.