Naturalny olejek eteryczny goździkowy
Naturalny Olejek Eteryczny Goździkowy
19,99 14,99 Dodaj do koszyka
Promocja!

Naturalny Olejek Eteryczny Goździkowy

14,99

-25%

Szukasz olejku eterycznego, który wniesie do Twojego domu ciepły, korzenny i balsamiczny zapach? W takim razie koniecznie sprawdź nasz naturalny olejek eteryczny z goździków! Olejek ten pozyskiwany jest z pąków kwiatowych, liści i łodyg drzewa Fragrant Cap i zawiera eugenol – związek o wielu zaletach.

Darmowa wysyłka powyżej 150zł

  • Zamówienia złożone do godziny 16:00 zostaną wysłane tego samego dnia
  • 14 dni na zwrot produktów
Gwarancja bezpieczeństwa płatności

Olejek goździkowy otrzymywany jest z pąków kwiatów, liści i szypułek drzewa zwanego Czapetką Pachnącą. Jego najcenniejszym związkiem chemicznym jest eugenol. W temperaturze pokojowej jest on oleistą, bezbarwną lub jasnożółtą cieczą, którą charakteryzuje gęstość mniejsza od wody. Posiada charakterystyczny, zmysłowy, korzenno-balsamiczny zapach z nutą drewna.

Stosowany może być również jako naturalny afrodyzjak.

Skąd pochodzi olejek goździkowy?

Olejek goździkowy produkuje się z drzewa, które nigdy nie traci zielonego koloru. Nosi ono nazwę Czapetka Pachnąca (Syzygium aromaticum) i pochodzi z rodziny drzew mirtowatych. Olejek eteryczny goździkowy powstaje w gruczołach o kulistych kształtach, które są rozmieszczone na wszystkich częściach rośliny.

Dziko rosnącą Czapetkę Pachnącą można spotkać Molukach – grupie wysp znajdujących się we wschodniej części Archipelagu Malajskiego. Uprawiana jest w miejscach, w których panuje klimat równikowy – Zanzibar, Kongo, Madagaskar itp.

Kwiaty Czapetki Pachnącej mają różowożółty kolor i tworzą potrójne kwiatostany. Najlepszy olejek goździkowy powstaje z pączków kwiatowych, zerwanych w momencie, gdy przybierają lekko różowe tony. Zerwanie pąków wcześniej, wiąże się ze zbyt małą ilością olejków – a zbyt późno (gdy rozwijają się już w białe kwiaty) ich brakiem.

Niezerwane pąki kwiatów rozwijają się w białe kwiaty. Po opadnięciu płatków na roślinie pozostają oliwkowo-zielone owoce, które stanowią jeden z elementów diety małp.

Najwięcej olejku goździkowego, zawierają jednak pączki kwiatów.  Dodatkowo olejek eteryczny zawarty w pączkach kwiatów ma największą wartość i jest najbardziej pożądany. Wykorzystywany zostaje od głównie do produkcji perfum, kosmetyków i składników spożywczych.

Tańsze i popularniejsze olejki eteryczne goździkowe otrzymywane są z liści i szypułek rośliny.

Jak powstaje olejek eteryczny goździkowy?

Olejek eteryczny goździkowy otrzymywany jest poprzez metodę destylacji parą wodną. Podczas tego procesu, głównym otrzymywanym składnikiem jest organiczny związek chemiczny – eugenol.

Do produkcji najdroższych i najbardziej pożądanych olejków zużywa się lekko różowe pączki Czapetki Pachnącej. W przypadku tańszych i łatwiej dostępnych olejków goździkowych, destylacji parą wodną poddaje się szypułki i liście.

Destylacja parą wodną poszczególnych części rośliny przebiega w całości lub po wcześniejszym rozdrobnieniu.

Para wodna niezbędna do procesu destylacji, powstaje w destylatorach lub odrębnych wytwornicach. Olejek eteryczny, podczas destylacji, zbiera się częściowo na powierzchni wody, a częściowo w warstwie dolnej. Po zakończeniu procesu destylacji, obie części olejku eterycznego są łączone w jedną.

Zdrowotne właściwości olejku goździkowego

Olejek goździkowy jest jednym z ważniejszych olejków eterycznych spożywczych. Stosowany jest do aromatyzowania wielu artykułów spożywczych. Spotkać go możemy w składzie wyrobów cukierniczych, wyrobów mięsnych, kompotów, a nawet wódek i likierów.

Olejek goździkowy jest również istotnym elementem przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego. Ze względu na swój charakterystyczny zapach jest wykorzystywany do produkcji perfum i wielu kosmetyków.

Ze względu na działanie antyseptyczne, olejek goździkowy jest składnikiem niektórych płynów przeznaczonych do pielęgnacji jamy ustnej i past do zębów. Ma on również właściwości odkażające, dzięki czemu już od dawna jest stosowany w dentystyce jako składnik środków dezynfekujących i znieczulających.

Oprócz tego stosowany podczas produkcji niektórych cementów dentystycznych. Jedną ze starych, domowych rad, przekazywanych przez pokolenia jest żucie goździka w celu zniwelowania bólu zęba. W trakcie żucia goździków niewielkie ilości olejku bezpośrednio trafiają na podrażnione miejsce w jamie ustnej.

Olejek goździkowy posiada właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe. Swoje zastosowanie znajdzie podczas rozgrzewającego masażu. Wykorzystywany może być w szczególności zimą, w celu rozgrzania zmarzniętych stóp i dłoni. Dodanie kilku kropel olejku goździkowego do oliwy i wykonanie okrężnych ruchów dłoni w tych miejscach, poprawi krążenie krwi i usunie uczucie zmarznięcia.

Olejek eteryczny goździkowy wykorzystywany jest często przy produkcji kosmetyków. Posiada on właściwości przeciwzapalne dzięki czemu ma on pozytywny wpływ na leczenie cery trądzikowej. W kosmetykach często jest on również naturalnym konserwantem i zapobiega nadmiernemu namnażaniu się bakterii.

Naturalny olejek goździkowy – zastosowanie

  • Inhalacje – zastosowanie olejku goździkowego podczas inhalacji może być pomocne podczas infekcji górnych dróg oddechowych, a także podczas odczuwania zmęczenia psychicznego. Podczas inhalacji olejek powinien być intensywnie wyczuwalny, dobrą proporcją będzie wymieszanie około 5-10 kropel olejku goździkowego z dwiema łyżeczkami wody.
  • Do nawilżacza – olejek goździkowy posiada właściwości niszczące roztocza, co z pewnością docenią alergicy. Dodanie kilku kropel olejku do dyfuzora zapachowego nie tylko zapewni przyjemny zapach i oczyści powietrze w pomieszczeniu, ale również pomoże w walce z roztoczami, co nazywamy aromaterapią.
  • Masaż – olejek goździkowy posiada właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, dlatego znajdzie on również zastosowanie podczas masażu. Dodatnie kilku kropel olejku eterycznego do preparatu, wykorzystywanego podczas masażu (żel, krem, balsam, oliwka itp.) powinno przynieść ulgę zbolałym mięśniom lub zmarzniętym stopom i dłoniom.
  • Dodatek do kąpieli – kąpiele z dodatkiem kilku kropel olejku goździkowego powinny pomóc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm. Warto pamiętać, aby nie dolewać olejku eterycznego bezpośrednio do wanny, ponieważ może wywołać to poparzenia skóry. Olejek należy wymieszać wcześniej w osobnej misce z żelem lub wodą. Innym sposobem jest dolanie kilku kropel olejku eterycznego goździkowego pod bieżący strumień wody.
  • Do kominka – olejek goździkowy cechuje się pięknym, zmysłowym zapachem. Doskonale sprawdzi się podczas codziennego stosowania do kominka. Wystarczy wlać kilka kropel olejku i ustawić w kominku zapachowym świeczkę. Pomieszczenie wypełni się goździkowym zapachem, zapewniając przyjemne odczucia.
  • Dodatek do kosmetyków – olejek goździkowy posiada właściwości antybakteryjne, które przydają się podczas codziennej pielęgnacji skóry. Usuwa on bakterie Ecoli, które wpływają na powstawanie trądziku. Olejek goździkowy nie powinien być nakładany sam, bezpośrednio na twarz. Można go wymieszać z innym preparatem, kremem, balsamem lub wodą – tworząc naturalny tonik.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Naturalny Olejek Eteryczny Goździkowy”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *