Naturalny olejek eteryczny cytrynowy
Naturalny Olejek Eteryczny Cytrynowy
19,99 14,99 Dodaj do koszyka
Promocja!

Naturalny Olejek Eteryczny Cytrynowy

14,99

-25%

Darmowa wysyłka powyżej 150zł

  • Zamówienia złożone do godziny 16:00 zostaną wysłane tego samego dnia
  • 14 dni na zwrot produktów
Gwarancja bezpieczeństwa płatności

Olejek cytrynowy jest mieszaniną organicznych związków chemicznych, które występują w skórkach świeżych owoców cytryn. W temperaturze pokojowej jest on bezbarwną lub żółtą cieczą, o oleistej konsystencji, charakteryzuje go gęstość mniejsza od wody. Posiada on bardzo orzeźwiający, pobudzający, cytrusowy zapach.

Skąd pochodzi olejek cytrynowy? 

Olejek cytrynowy jest najpopularniejszym olejkiem eterycznym produkowanym z cytrusów. Jego rdzenną ziemią jest gleba Azji Południowo – Wschodniej. Wytwarzany jest w dużych ilościach i należy do tańszych surowców aromaterapeutycznych.

Obecnie produkowany jest w wielu miejscach. Na uprawy drzewa cytrynowego natrafić możemy również na kontynentach amerykańskich, a także ziemiach Europy Południowej. Największa produkcja obecnie znajduje się w Kalifornii, jednak najintensywniejszy i najbardziej pachnący olejek eteryczny cytrynowy pochodzi z Sycylii.

W przeciwieństwie do większości olejków eterycznych, nie jest on destylowany przy pomocy pary wodnej. Olejek cytrynowy pozyskiwany jest poprzez mechaniczne wyciskanie skórek owoców. To właśnie malutkie kropki, pokrywające skórkę cytryny zawierają substancje lotne. Można zlokalizować je samodzielnie, uważnie przyglądając się cytrusowi.

Olejek cytrynowy jest często spotykany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a także spożywczym. Dzieje się tak ze względu na jego wszechstronne zastosowanie i właściwości. Charakteryzuje się działaniem antyseptycznym, a oprócz tego hamuje wzrost bakterii.

Jak powstaje olejek eteryczny cytrynowy? 

Eteryczny olejek cytrynowy pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno lub metodą destylacji z owoców cytryn i ich skórek. Posiada on, aż 40 związków, a jego dominującym składnikiem jest limonen (od 30% do 40% olejku). Ze względu na zawartość wielu istotnych związków w składzie, olejek eteryczny ma wszechstronne zastosowanie i posiada wiele niezwykłych właściwości.

Zdrowotne właściwości olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy posiada wiele zastosowań. Obecnie wykorzystywany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, jak i znaleźć go można w przemyśle spożywczym.

Stosowanie olejku eterycznego cytrynowego może być niezwykle przydatne podczas walki z udrożnieniem dróg oddechowych. Wykazuje on szeroki zakres pozytywnych działań związanych z górnymi drogami oddechowymi (udrożnianie nosa). Oprócz tego wspomaga on leczenie kaszlu, przeziębienia, stanów grypowych, a także niweluje świszczący, płytki oddech.

Substancje, które zawiera olejek, cechują się działaniem antyseptycznym i zwalczają drobnoustroje w błonach śluzowych dróg oddechowych.

Nacieranie się olejkiem cytrynowym pozytywnie wpływa na wzrost odporności, co jest niezwykle przydatne podczas walki z przeziębieniem i obniżeniem odporności w okresie jesienno-zimowym.

Aromaterapia z użyciem cytrynowego olejku eterycznego ma pozytywny wpływ na poprawę samopoczucia i wpływa korzystnie na zrelaksowanie się. Ten efekt można uzyskać zarówno poprzez wdychanie olejku (np. po wcześniejszym zaaplikowaniu go do kominka) lub poprzez nacieranie się nim (np. w formie masażu, z użyciem innej substancji przeznaczonej do masowania).

W przemyśle kosmetycznym, olejek cytrynowy również zajmuje ważne miejsce. Charakteryzuje się on działaniem wybielającym, dzięki czemu aplikowanie go razem z kremem, maseczką lub w formie toniku, pozytywnie wpływa na cerę, niwelując zaczerwienienia i wpływając na zanik blizn po trądzikowych.

Olejek eteryczny cytrynowy wpływa pozytywnie na stan skóry, a dodatkowo cechuje się działaniem antybakteryjnym. Stosowany na włosy i paznokcie, wzmacnia je i odżywia.

Naturalny olejek cytrynowy – zastosowanie

  • Aromaterapia – naturalny olejek cytrynowy jest doskonałym środkiem podczas aromaterapii. Dodawany do kominka zapachowego wpływa orzeźwiająco, poprawia nastrój i dodaje energii.
  • Odświeżenie powietrza – dodanie kilku kropel olejku eterycznego cytrynowego do dyfuzora zapachowego zapewni nam nie tylko piękny zapach w mieszkaniu, ale również oczyszczenie powietrza. Zapach jest energetyzujący i zapewnia wrażenie świeżości.
  • Pielęgnacja jamy ustnej – dodanie kilku kropel olejku cytrynowego do wody to przepis na doskonały płyn do płukania jamy ustnej. Taka mieszanka posiada właściwości odkażające i niweluje nieprzyjemny zapach. Olejek eteryczny cytrynowy w połączeniu z wodą przyśpiesza również gojenie się pleśniawek i aft.
  • Inhalacja – olejek cytrynowy używany podczas inhalacji pozytywnie wpływa na łagodzenie stanów zapalenia gardła, a także pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych. Do naczynia z gorącą wodą należy wlać kilka kropel olejku cytrynowego, a następnie ustawić naczynie w niedużej odległości od twarzy. W taki sposób, aby można było swobodnie wdychać parujące opary. Czas inhalacji nie powinien przekraczać dwóch minut.
  • Łagodzenie ugryzień owadów – olejek eteryczny cytrynowy po wymieszaniu z kremem łagodzi dolegliwości ukąszeń, które powstały w wyniku spotkania z insektem.
  • Masaż – olejek cytrynowy stosowany podczas masażu działa orzeźwiająco i pobudzająco. Wykazuje również działania przeciwbólowe. Olejek nie powinien mieć bezpośredniego kontaktu ze skórą, dlatego przed rozpoczęciem masażu należy wymieszać go z olejem migdałowym, oliwą lub innym preparatem przeznaczonym do masażu.
  • Dezynfekcja – mieszanka wody i kilku kropel olejku cytrynowego jest doskonałym preparatem dezynfekującym meble.  Przygotowany płyn można przelać do spryskiwacza i wykorzystywać w celu przecierania zakurzonych mebli.  Nie tylko będą one czystsze, ale również pozostanie orzeźwiający zapach cytrusów.
  • Odstraszanie owadów – intensywne, cytrusowe zapachy skutecznie działają odstraszająco na wiele insektów, w tym między innymi na komary. W celu rozpylenia go w mieszkaniu można zaaplikować kilka kropel olejku do nawilżacza lub do kominka.
  • Kąpiel – dodanie około 10 kropli olejku cytrynowego do kąpieli, zadziała relaksująco i energetyzująco. Olejek działa pobudzająco i odświeżająco. Jest doskonałym dodatkiem do letnich, pobudzających kąpieli.
  • Pielęgnacja twarzy – po rozcieńczeniu kilku kropel olejku cytrynowego z wodą, powstaje ciecz, która doskonale nadaje się jako odświeżający, matujący i oczyszczający tonik do twarzy. Ze względu na rozjaśniające właściwości cytryny, taka mikstura pozytywnie wpływa na zanikanie blizn potrądzikowych i przebarwień.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Naturalny Olejek Eteryczny Cytrynowy”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.